Pages

Monday, May 23, 2011

♥ ♥ ♥ PENTINGNYA BERSABAR ♥ ♥ ♥oleh Zubair IbnuAwwam As-Sabah pada pada 23hb Mei 2011

ASSALAMU'ALAIKUM WARAHMATULLAHI WABAROKATUH

Saudara dan saudari se Aqidah.
Kesabaran dan Ketabahan merupakan sifat yang dapat menyelamatkan diri seseorang dari patah semangat, Ketabahan dan kesabaran juga adalah merupakan sifat Paling penting dan utama oleh setiap insan dalam menghayati dan mengharungi kehidupan di dunia yang penuh cobaan,cabaran dan ujian.

Karena itu Allah memberi berita gembira kepada hamba2Nya yang telah melepasi tahap kesabaran,dengan pengampunan dan keberkatan yg sempurna dari Allah.

Firman Allah Azza Wajalla
Dan berikanlah berita gembira kepada orang-orang yang sabar.
yaitu orang2 yang apabila di timpa musibah,mereka mengucapkan
"innaa lillahi wa innaa ilayhi raaji'uun (sesunguhya kami adalah milik Allah dan kepada Nyalah kami kembali.mereka itulah yang mendapatkan keberkatan yang sempurna dan rahmat dari Tuhan mereka. {QS.aL-Baqarah:155-157}

Rasulullah Shallahu Alaihi Wasallam bersabda :
Sesungguhnya seseorang benar-benar memiliki kedudukan disisi Allah, Namun tidak ada satu Amal yang bisa menghantarkan kesana. Maka Allah Senantiasa Mencoba dengan sesuatu Yang tidak disukainya, Sehingga dia dapat sampai pada kedudukan yang dikehendaki Allah. (HR. Abu Ya'la, Ibnu Hibban dan al-Hakim).

Sahabatku yang kukasihi.
Sabar menghadapi cobaan dan ujian dari Allah adalah perkara yang berat kecuali bagi orang-orang yang betul betul redho dari pada segala ketentuan dari Allah,
Sebab itu untuk jalaninya memerlukan azam dan niat yang teguh Insya Allah. dengan izinNya sesuai yg telah di gariskan oleh Allah SWT.

Firman Allah Subhanahu Wa Ta'ala :
Dan bersabarlah kamu terhadap apa yg menimpa kamu,sesungguhnya ia adalah merupakan perkara yg memerlukan keazaman dan niat yang kuat (Lukman 17)

Firman Allah Dalam Al-Quran Artinya:
Dan sungguh akan Kami berikan cobaan kepadamu, dengan sedikit ketakutan, kelaparan, kekurangan harta, jiwa dan buah-buahan. Dan berikanlah berita gembira kepada orang-orang yang sabar. SuratAl-Baqarah ayat 155

Tapi apa yang kita lihat pada hari ini,kebanyakan orang yang diuji,dicoba dengan kesulitan dia berkeluh kesah dan bila diberi kesenangan jarang yang mau bersyukur.

Firman Allah Subhanahu Wa Ta'ala :
Sesungguhnya, manusia diciptakan bersifat keluh kesah lagi kikir. Apabila ia ditimpa kesulitan, ia akan berkeluh kesah(tidak sabar), dan apabila kebaikan datang kepadanya, ia amat kikir (tidak bersyukur) (al-Ma'aarij [70]: 19-21)

Sahabatku yang kukasihi
Jika mendapatkan ujian senjata yang paling utama bagi orang mukmin ialah Sabar dan juga ibadah ibadah,serta Pasrah untuk menghadapi cobaan dan ujian DariNya jika seseorang lulus,dari ujian dan cobaan itu insyaAllah akan beroleh pahala yang luar biasa.

Firman Allah Subhanahu Wa Ta'ala :
Jadikanlah sabar dan shalat sebagai penolongmu. Dan sesungguhnya yang demikian itu sungguh berat, kecuali bagi orang-orang yang khusyu',
(Surat Al Baqarah ayat 45)

Firman Allah Subhanahu Wa Ta'ala :
Hai orang-orang yang beriman, jadikanlah sabar dan shalat sebagai penolongmu, sesungguhnya Allah beserta orang-orang yang sabar.(Surat al Baqarah ayat 153)

Rasulullah Shallahu Alaihi Wasallam bersabda
Orang yang bahagia ialah yang dijauhkan dari fitnah-fitnah dan orang yang bila terkena ujian dan cobaan dia bersabar. (HR. Ahmad dan Abu Dawud)

Rasulullah Shallahu Alaihi Wasallam bersabda
Tidak ada suatu rezeki yang Allah berikan kepada seorang hamba yang lebih luas baginya daripada sabar. (HR. Al Hakim)

Dan sesungguhnya kami memberikan balasan kepada orang-orang yang sabar dengan pahala yang lebih baik dari apa yang telah mereka kerjakan.(QS An-Nahl 96)


SABAR MENGHADAPI UJIAN ADALAH PENGHAPUS DOSA

Rasulullah Shallahu Alaihi Wasallam bersabda
Tidak ada sesuatu yang menimpa seseorang Islam sama ada kepenatan, kesakitan, kesusahan memikirkan perkara yang akan datang, kedukaan, sesuatu yang menyakiti, atau kesusahan meningatkan apa yang telah berlaku sehinggakan tikaman duri yang mencucuknya melainkan Allah hapuskan dengan sebabnya, sebahagian dari dosa-dosanya." ( Abu Sa'id al-Khudri dan Abu Hurairah r.a)

Rasulullah Shallahu Alaihi Wasallam bersabda
Tidak ada seseorang Islam yang ditimpakan sesuatu yang menyakiti, iaitu penyakit atau lainnya, melainkan Allah gugurkan dengan sebab itu dosa-dosanya, sebagaimana pokok menggugurkan daunnya (pada musimnya yang tertentu).

Sebab itu semakin Besar ujian dan cobaan yang Allah berikan jika seseorang itu BERSABAR menghadapinya dan menyerahkan sepenuhnya kepada Allah maka akan mendapat pahala yang sangat besar.

Rasulullah Shallahu Alaihi Wasallam bersabda ;
Besarnya pahala sesuai dengan besarnya ujian dan cubaan. Sesungguhnya Allah 'Azza wajalla bila menyenangi suatu kaum Allah menguji mereka.Barangsiapa bersabar maka baginya manfaat kesabarannya dan barangsiapa murka maka baginya murka Allah.(HR.Tirmidzi)

Begitu juga sebaliknya kalau seseorang itu murka dari ujian dan cobaan yang Allah beri maka Allah juga akan memberi kemurkaan kepadanya Nauzubillahi Minzalik so kita buatlah pilihan mana yang kita Inginkan.

Akhi dan ukhti2ku..
Ujian dan cobaan yg diberi oleh Allah sekecil apapun adalah merupakan penghapus dosa yang penting kita redho terimanya SUBHANALLAH,seperti duri dan sejenisnya bahkan lebih kecil dari itu,jadi tidak ada jalan terbaik selain kita bersabar untuk dapat pahala insyaAllah

Rasulullah Shallahu Alaihi Wasallam bersabda
Tiada seorang muslim tertusuk duri atau yang lebih dari itu, kecuali Allah mencatat baginya kebaikan dan menghapus darinya dosa. (HR. Bukhari)


SABAR MENGHADAPI UJIAN/COBAAN BERUPA CACIAN

Disebabkan teramat pentingnya kesabaran ini pernah salah seorang sahabat tidak dapat mengawal dirinya semasa dicaci didepan Rasulullah, maka Rasulullah menegur dan meninggalkan sahabatnya Dan bersabda,

Rasulullah Shallahu Alaihi Wasallam bersabda
Semasa kamu diam dan bersabar mendengar cacian orang, malaikat bersama denganmu yang mana sedang menjawab caci maki orang itu bagi pihakmu, tetapi apabila kamu menjawabnya semula (membalas caci maki), malaikat itu meninggalkanmu, dan syaitan telah datang di antara kamu.(Hadis Riwayat Ahmad)

Kalau kita renungi dengan dalam sebetulnya semua caci dan makian sahabat2 kita Face book ini,adalah datangnya dari Allah,itulah salah satu kaedah Allah menguji hamba2Nya sebab dimanapun kita berada Allah akan tetap menguji kita, adakah kita semua redho dengan ujian itu.?

Rasulullah Shallahu Alaihi Wasallam bersabda
Seseorang mukmin meskipun dia masuk kedalam lobang biawak,Allah menentukan baginya orang yang akan menganggunya, (HR. Al-Bazzaar)

Hadits ini menjelaskan bahawa segala UJIAN DAN COBAAN semata mata dari Allah,, kawan kawan kitapun kadang jadi utusan, untuk menguji tahap kesabaran kita Adakah kita dapat bersabar,,? SUBHANALLAH.,

Firman Allah Subhanahu Wa Ta'ala :
Dan bersabarlah terhadap apa yang mereka ucapkan dan jauhilah mereka dengan cara yang baik."(QS. Al Muzzammil, 73: 10).

Saudara saudariku yang kucintai
Semogalah kita semua dilimpahkan Rahmat Kesabaran oleh Allah,sehinggalah kita dapat lulus dari segala ujian dan cobaan dari Allah Subhanahu Wa Ta'ala Amin.

Firman Allah Subhanahu Wa Ta'ala :
SESUNGGUHNYA, HANYA ORANG-ORANG YANG BERSABARLAH YANG DICUKUPKAN PAHALA MEREKA TANPA BATAS". (QS. AZ-Zumar : 10)

Sebagai Renungan penutup
Barangsiapa dalam urusan keduniaan memandang kepada orang-orang yang lebih rendah, dan dalam urusan agama memandang kepada yang lebih tinggi, maka dia tergolong bersama orang-orang yang BERSABAR dan BERSYUKUR.

♥ ♥ SELAMAT BERAMAL SEMOGA ADA MANFAATNYA INSYA ALLAH WASSALAM ♥ ♥

1 comment: